Projekt och upplevelser

500-årsresan tolkad som ett montage

Här berättar vi om projekt som lever vidare efter 2023. Det kan till exempel vara nya böcker och konstverk.

Aktiviteter, projekt och bestående verk

Här hittar du några projekt och aktiviteter som händer under året:

Bygga Minecraft under 500-årsresan

Tillsammans bygger spelarna sex byggnader som finns eller har funnits i Strängnäs kommun:

 • Gripsholms slott i Mariefred
 • Strängnäs domkyrka
 • Folkets hus i Åkers styckebruk
 • Tynnelsö slott utanför Stallarholmen
 • Strängnäs väderkvarn
 • Hjulhuset i Åkers styckebruk

Team ProPain, som har lång erfarenhet av stora byggprojekt i Minecraft, leder arbetet och finns med som stöd i chatten under hela processen.

 • Du behöver vara mellan 7 och 20 år för att vara med. Är du vuxen och jobbar inom daglig verksamhet är du också välkommen att vara med.

Du som vill vara med och bygga hittar all information här på vår webbplats.

Bakverket Tynnelsöruta

Tynnelsöruta fotograf: Jenny Harrysson

Ett lokalt och unikt bakverk, som tar sats i 500-årsresan, och blir ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun. Det var under den parollen lokala bagare, konditorer och kockar bjöds in för att tävla.

Tynnelsörutan vann

Tynnelsöruta är namnet på bakverket som vann 500-årsresans bakverkstävling. Kreatören bakom bakverket är Oskar Nyström på Hornuddens trädgård.

Vinnaren korades under en fikafest i Ugglans park den 6 maj.

Juryn

 • Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från tv
 • Johan Sörberg – bagare, konditormästare och kokboksförfattare känd från tv
 • Linnea Andrae – pâtisserie och konditori Linnea i Tyresö, vinnare av Hela Sverige bakar junior och finalist i Årets konditor 2022
 • Camilla Cavazza – key account manager på Lantmännen Cerealia, med flera års erfarenhet och expertis inom restaurangbranschen som krögare, kock och sommelier.
 • Eva Burén – chefredaktör, Strengnäs tidning

Vad händer sen?

Lokala kaféer, bagerier och restauranger har så småningom möjlighet att erbjuda bakverket till sina gäster.

Du hittar mer information om alla tävlande och bakgrunden till projektet på sidan om bakverket här på vår webbplats.

Konstverket Sammanflätande

Konstverket Sammanflätade vann och ska pryda Källparken

Konstverket Sammanflätade av konstnären Knutte Wester vann tävlingen om ett nytt offentligt konstverk i Källparken i Strängnäs. Verket blir ett bestående minne av 500-årsresan och minnesåret 2023.

Konstverket består av en dunge med nyplanterade ekar som är sammanflätade så att de bildar en kupol. En liten gestalt i brons bär en hink från källan i parken till dungen där en spade i brons står redo. Runt träden växer medicinalväxter och örter som påminner oss om gammal kunskap. Verket kommer förändras och växa för varje år som går. Om hundra år kommer de späda träden att ha växt till omfångsrika stammar sammanflätade till en jättelik krona.

barn har målat elskåp i Mariefred

Historiska motiv på elskåp

Elever i Mariefred målar elskåp med tolkningar av historiska händelser inför 500-årsresan. Mariefreds hembygdsförening har tagit fram foton av platser och händelser från Mariefreds historia som eleverna tolkar och sedan målar på elskåpen. De målade skåpen bildar en promenadslinga genom centrala Mariefred.

Cecilia Rojek

Lokalhistorisk spänningsroman

Inför läslovet hösten 2023 får alla sjätteklassare i kommunen en nyskriven lokalhistorisk spänningsroman. Med en satsning på en lokalhistorisk spänningsroman ska barn och unga bidra till kommunens lokalhistoriska samling. Uppdraget har gått till författaren Cecilia Rojek, född och uppvuxen i Strängnäs.

Tidernas vinterfest

Tidernas vinterfest - resan startar den 7 januari

Den 7 januari startar 500-årsresan med ”Tidernas vinterfest” i Stallarholmen. Välkomna till en tidsresa som startar 1523 och som tar dig hela vägen in i framtiden.

Klockan 15, när vintermörkret börjar lägga sig och sagornas värld gör sig påmind, möter Gustav Vasa och hans magiska vän Retstickan upp vid Östabadets vatten i Stallarholmen. Gustav Vasa och Retstickan guidar dig på en äventyrsvandring där du bland annat får möta människor från förr, en eldartist, kvinnor som kämpar för sin rösträtt, magiska dansare och barn som kräver skolundervisning. Det blir en unik upplevelse för alla åldrar som bjuder in till musik, ljusinstallationer, eldar och värmande soppa.

Du kan ta del av mer information i nyheten på vår webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2023