Modersmål
Modersmål är ett av ämnena i grundskolans läroplan. Här berättar vi hur du ansöker om modersmålsundervisning.
Rätten till modersmålsundervisning
Ansökan om modersmålsundervisning görs inför varje nytt läsår från och med årskurs 1 till och med gymnasiet. Friskolor erbjuds endast modersmål med våra språklärare på plats. Språk som Språkcentrum inte har tillgång till
Glöm inte att ansökan skall till skolans rektor för underskrift innan den skicka till språkcentrum.
Respektive rektor gör en bedömning om kraven för antagning är uppfyllda och fattar ett beslut.
Ämnet modersmål är frivilligt för eleven. Elevens vårdnadshavare ansöker om undervisning i modersmålet och skolans huvudman är skyldig att ordna undervisning om följande förutsättningar kan uppfyllas:
- Språket är elevens dagliga språk i hemmet, det krävs att minst en av elevens föräldrar har ett annat språk än svenska som sitt modersmål och språket utgör ett daglig umgängesspråk för eleven.
- Eleven har grundläggande kunskaper i språket, modersmålsundervisningen får alltså inte ha karaktären av nybörjarundervisning.
- Minst fem elever önskar undervisning i språket
- Det finns en lämplig lärare
För de nationella minoritetsspråken samiska, meänkieli, romani chib, jiddisch och finska, samt för adopterade barn med ett annat modersmål gäller särskilda bestämmelser. För de nationella minoritetsspråken har man rätt till modersmålsundervisning även om man inte har språket som ett dagligt umgängesspråk i hemmet och det finns inga krav på antalet elever.
Syftet med modersmålsundervisningen är aktiv tvåspråkighet. Studier i modersmålet syftar till att eleven ska utveckla förmågan att förstå och göra sig förstådd i olika sammanhang. Huvudansvaret för elevens kunskaper i sitt modersmål har föräldrarna. Skolans undervisning är ett komplement.
Allmän information:
Ansökan sker utifrån framtagna riktlinjer.
Efter anmälan är deltagande i undervisningen obligatoriskt.
Rektor ansvarar för att informera vårdnadshavare om beslutet samt vidarebefordra kallelse till start av undervisningen, alternativt om avslag på ansökan och skäl till det.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Språkcentrum
Telefon:
E-postadress:
Besöksadress:
J-huset (Teknikhuset)
Bataljonsgatan 14
645 35 Strängnäs
Postadress:
Språkcentrum Campus Strängnäs
645 80 Strängnäs
-
Utbildningskontoret
Telefon:
E-postadress:
barn-ochutbildningsnamnden@strangnas.se
Besöksadress:
Nygatan 10
Postadress:
645 80 Strängnäs