Fritidsbanken

Fritidsbanken hittar du i Thomas Arena på Regementsgatan 10 i Strängnäs. Där kan du låna sport- och fritidsutrustning. Allt är gratis och alla får låna! 

Då spridningen av Covid-19 återigen har ökat väljer vi på Fritidsbanken att prova ett nytt sätt att låna ut våra prylar.

Från och med 9 november 2020 stängs butiken och lån görs genom att mejla till strangnas@fritidsbanken.se .

Det kommer finnas personal på plats att svara på mejl mellan klockan 8.00-12.00 måndagar till fredagar.

Upphämtning: Vi skickar ett sms när vi packat klart ert lån och det är redo för upphämtning utanför vår butik i Thomas Arena. Vid upphämtning på andra tider än klockan 8.00 - 12.00 behöver ni meddela oss så vi kan boka tid och plats.

Återlämning: Klockan 07.00–12.00 måndag till fredag vid vår butik i Thomas Arena eller Thomasbadet. Har man inte möjlighet under denna tid kan man höra av sig via mejl: strangnas@fritidsbanken.se, vår Facebook/Messenger: Fritidsbanken Strängnäs eller Instagram: fritidsbankenstrangnas och boka tid och plats.

Skriv gärna så mycket information som möjligt för att öka chansen att vi på Fritidsbanken plockar fram rätt artiklar och storlek.

Om ni till exempel ska låna skridskor så kan det underlätta att ni skriver om det ska vara hockeyrör, konståkningsskridskor eller skridskor med snabbspänne samt vilken storlek som önskas, men även gärna ett centimetermått på foten så har vi säkrat upp ännu mer att det blir rätt.

Om ni ska låna en hjälm är det bra att skriva vilken typ till exempel ishockeyhjälm, alpinhjälm, cykelhjälm eller skateboardhjälm. Även centimetermått på huvudet så vi kan välja rätt storlek.

Lika viktigt är att ni skriver namn och telefonnummer på låntagaren så att vi kan registrera lånet i systemet.

Det finns ingen möjlighet att förboka artiklar på Fritidsbanken.

Men:

Alla får låna!

Allt är gratis!

Lånetiden är 14 dagar!

Alla artiklar kommer att sprayas med desinfektion vid återlämning. Vi på Fritidsbanken är noga med vår handhygien och stannar hemma om vi har symtom på Covid-19.

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar och all utrustning är återvunnen genom att personer skänker utrustning som man inte längre behöver. Det kan till exempel handla om skridskor, inlines, flytvästar, tält, fotbollsskor, hjälmar, skatebrädor, pjäxor, cyklar, skyddsutrustning och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Inom Fritidsbanken finns det tre viktiga regler:

 • Alla får låna
 • Allt är gratis
 • Allt är återbruk

Det kostar inget att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

På vår Facebooksida och på instagram hittar ni den senaste infon om vad som händer på Fritidsbanken.

Passa på att skänka när du rensar hemma

Fritidsbanken bygger på att vi delar med oss av det vi inte behöver eller har plats för. Tillsammans bygger vi ett bibliotek eller en bank med prylar som kan komma fler till användning. Passa på att lämna grejer till Fritidsbanken när du rensar förrådet. Alla storlekar och varianter på utrustning kommer att behövas så vi tar tacksamt emot dina gåvor.

Här kan du lämna dina grejer

Under sommaren kan man endast lämna in grejer till fritidsbanken på Kvittens återvinningscentral.
 • Kvitten återvinningscentral
  Kvittens ordinarie öppettider.

Vill du vara med i Fritidsbanken?

Har du erfarenhet av idrott- eller friluftsliv, gillar att laga, skruva och fixa utrustning är du perfekt i materialteamet. Är du aktiv eller har ett intresse, social och tycker om att träffa människor, så passar du som handen i boxhandsken i vårt butiks- och insamlingsteam.

Vi söker volontärer till verksamheten i Strängnäs, vill du vara med?

Jobba som volontär

Att arbeta som volontär kan betyda olika slags arbetsuppgifter hos oss, beroende på vad du tycker om att göra.

Vi behöver hjälp med:

 • att samla in utrustning
 • sortera, laga och fixa i ordning utrustning
 • låna ut saker i butiken

Hör av dig till Lenita Lannér.

Varför finns Fritidsbanken?

I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Sverige finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer. Då får fler möjlighet till ett friskare och roligare liv, och det är bra får hela samhället.

Kontakt

 • Fritidsbanken

  Telefon:

  0722-11 42 27

  E-postadress:

  strangnas@fritidsbanken.se

  Besöksadress:

  Regementsgatan 10, Strängnäs

  Telefon- och öppettider:

  Måndag: 15.00-18.30

  Torsdag: 15.00-18.30

  Fredag: 10.00-14.00

   

  Projektledare: Lenita Lannér

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 november 2020