Avveckling av kopparnätet

De gamla teleledningarna i koppar har nått slutet på sin livslängd och under 2023 kommer Telia att stänga ner sitt kopparnät i hela Strängnäs kommun.

Alla abonnemang för fast telefoni och bredband (ADSL) som använder kopparnätet kommer därmed att sluta fungera. Läs mer om avvecklingen på Telias webbplats.

Hur berörs Strängnäs kommun?

I Strängnäs kommun kommer telestationerna i Strängnäs, Mariefred, Stallarholmen, Åkers styckebruk och Härad att avvecklas senast den 30 november 2023. Övriga telestationer är nedan nedlagda sedan tidigare.
Tidigare stationsnedläggningar har framförallt berört landsbygden, de som nu avvecklas rör även tätorterna. Många hushåll och företag har redan skaffat fiber eller använder mobilnäten för sin kommunikation, de kommer inte påverkas.

På kartan nedan kan du se vilka områden som berörs av nedläggningen.

Kartbild över fiber

Klicka på kartan för att kunna se detaljer.

Vad ska jag som privatperson göra?

Om du berörs av nedläggningen bör du få information från Telia eller om du har tjänster från annan operatör som använder kopparnätet.

Om du idag har fast telefoni eller bredband via kopparnätet behöver du ansluta din fastighet till ett fibernätverk eller välja en mobil lösning om du föredrar det.

Hur ansluter jag jag mig till fibernätet?

De största aktörerna i Strängnäs kommun är:

  • Fibra (SEVAB Nät AB)
  • Telia (Zitius och Skanova)
  • Open Infra (tidigare Stadsnätsbolaget)

Samtliga dessa bolag kommer under våren 2023 att komma med erbjudanden som gör att så gott som alla som nu berörs av nedläggningen kommer kunna få fiber installerad istället.

Vanliga frågor och svar

Det finns flera olika anledningar till att ansluta sig till det nya fibernätet:

  • Att få tillgång till ett snabbt och stabilt bredband innebär att man får tillgång till exempelvis samhällstjänster, tv och streamad underhållning via internet, när du vill.
  • Fastighetens värde ökar. Fastigheter som inte har fiber är mer svårsålda med färre spekulanter, inte bara villor utan även fritidshus.
  • Styrning av smarta hem. Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och med fiber är du förberedd att klara de nya kraven.
  • Ekonomiskt fördelaktigt. Att ha telefoni, tv och bredband via fiber ger oftast en lägre totalkostnad jämfört med kopparnätet.

Erbjudande om att köpa fiber till din bostad kan komma från olika typer av leverantörer, såväl stora nationella som små lokala. Det är en fri och avreglerad marknad och det är upp till dig att välja den som du tycker har bäst erbjudande för dig.

Huvudaktörerna inom Strängnäs kommun är följande:

  • Telia
  • Fibra
  • Open Infra

Fibra

Hemsida: fibra.se/avveckling-av-kopparnatet-i-strangnas
Kontaktformulär: fibra.se/kontakta-oss
Telefon: 0771-375 375

Open Infra

Hemsida: openinfra.com/avveckling-av-kopparnatet-i-strangnas
E-post: kundtjanst@openinfra.com
Telefon: 010-492 71 00

Telia

Hemsida: telia.se
Telefon: 90200

Strängnäs kommun

Om du generella frågor kring fibernätet i Strängnäs kommun kan du kontakta kommunens kontaktcenter.

E-post: kontaktcenter@strangnas.se

På de flesta adresser finns det bara en leverantör som har fiber i närheten, till exempel till tomtgränsen. Då är valet enkelt. Ibland kan det finnas två att välja på.

Vi som kommun kan inte ge dig några råd om vilken leverantör du ska välja. Det är en fri marknad och du väljer själv vilken leverantör du vill anlita för att få in fiber i din fastighet.

För dig som inte har möjlighet att välja fiber har Telia en speciell ersättningslösning. Den kan bara tecknas av dig som har ett abonnemang som idag använder kopparnätet. Läs mer om ersättningen på Telias webbplats.

Om du inte har möjlighet att betala för ditt bredbandsabonnemang kan du ansöka om bidrag för detta. Läs mer på sidan Ekonomisk bistånd.

Det finns ingen enhetlig taxa eller något normalpris för att få bredband till sin villa eller fastighet. Det är marknaden som bygger ut fibernätet och prisnivån varierar.

Kommunen är inte inblandad i prissättning. Det är privata leverantörer som bygger fibernätet och det är deras ekonomiska kalkyler för olika områden som styr kostnadsnivån. Prisnivån kan variera över tid men också mellan olika leverantörer. Geografiska förhållanden styr också prisnivån.

Om du idag använder kopparnätet för fast telefoni och bredband via ADSL samt har tv via marknätet eller parabol kommer du antagligen att kunna sänka din månadskostnad.

ADSL kopplas in via telefonjacket där ledningarna är gjorda av koppar, medan fiber är en tråd av glas, tunt som ett hårstrå.

Du som hyresgäst får kontakta din fastighetsägare för att ta reda på vilka möjligheter som finns för fiberanslutning.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 april 2024