Strängnäs väderkvarn

Strängnäs väderkvarn

På kvarnkullen med sitt centrala och blåsiga läge har det funnits olika kvarnar sedan 1630-talet. Den nuvarande kvarnen är av holländsk modell och byggdes år 1855.

Den första kvarnen som byggdes på 1630-talet sköttes av Olov Kvarnmästare. Under åren har flera kvarnar rivits och nya har byggts på samma plats. Den nuvarande väderkvarnen på Kvarnkullen byggdes år 1855 och är av holländsk modell.

Kvarnen har ett fast kvarnhus med vridbar takhuv. Kraften överfördes via en drivaxel, hjärtstocken, till fyra kvarnstenar. Maskineriet är nästan uteslutande byggt i trä.

De sex vingarna, som var klädda med segelduk, har en svepdiameter på 21,5 meter, vilket ger en omkrets av 67,5 meter vid vingspetsarna. Kvarnen såldes till Strängnäs stad 1918.

Under sommaren är kvarnen öppen för besökare och du kan gå på guidade visningar med våra turistvärdar. Hembygdsföreningen Strängnäs Gille håller guidade visningar under andra tidpunkter på året och på begäran.

Strängnäs Gille arbetar under år 2023 för att restaurera väderkvarnen. Vingarna och mekaniken renoveras för att det åter igen ska vara möjligt att mala mjöl i väderkvarnen.

Följ med på en videovisning av kvarnen med Strängnäs Gille här:

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 augusti 2023