Resebidrag
Elev som är folkbokförd i Strängnäs kommun och studerar på heltid vid gymnasieskola kan få resekort/resebidrag till och med vårterminen det år hen fyller 20 år.
Detta gäller för resebidrag:
- Du kan söka resebidrag till och med vårterminen det år du fyller 20 år.
- Avståndet mellan din folkbokföringsadress och skolan måste vara minst 6 kilometer.
- Vid växelvis boende beviljas resebidrag från den vårdnadshavare du är folkbokförd hos.
Ansökan om resekort och resebidrag
Från och med höstterminen 2024 behöver du som ansöker om resekort eller resebidrag göra en ny ansökan inför varje läsår.
Skicka in din ansökan senast den 1 augusti för höstterminen och den 15 januari för vårterminen.
För studerande som inte är myndig ska ansökan göras av vårdnadshavare. Familjehem behöver ansöka via pappersblankett.
Du ansöker via vår e-tjänst. Där kan du också följa din ansökan eller se ditt beslut.
Resekort
Resekortet hämtas i receptionen på kommunhuset i Strängnäs. Öppettider för kommunhuset är måndag-torsdag klockan 8-17, fredag klockan 8-16.
När du börjar i årskurs 2 eller 3 kan du åka på ditt gamla kort, så länge du gjort en ny ansökan före terminsstarten.
Du som går i skolan i Strängnäs eller Eskilstuna
- Du som bor och går i skolan inom Strängnäs kommun beviljas ett resekort eller resebidrag om du har mer än sex kilometer till skolan.
- Du som bor i Strängnäs kommun och går i skolan i Eskilstuna beviljas ett resekort eller resebidrag.
Du kan även bli beviljad ett särskilt kontantbidrag om du har mer är sex kilometer mellan bostaden och närmaste busshållplats. Resebidraget motsvarar lägsta kostnaden för billigaste färdsättet.
Elever på anpassat gymnasium
Elever på anpassat gymnasium kan i vissa fall ansöka om elevresa med taxi. Bedömning sker utifrån varje enskilt ärende.
Det gäller bara elever på anpassat gymnasium, inte elever på Thomasgymnasiets stödverksamhet Aspen.
Du som går i skolan i Enköping, Nykvarn, Södertälje eller Stockholm
Du som går på gymnasieskola i Enköping, Nykvarn, Södertälje eller Stockholm kan ansöka om kontantbidrag och bekostar då dina resor själv. Bidraget betalas ut till dig om du är myndig och till vårdnadshavare eller förmyndare om du är omyndig.
Bidraget motsvarar lägsta kostnaden för billigaste färdsättet och är max 1/30 del av prisbasbeloppet 57 300. Utbetalning sker för hela höstterminen den 25 september (fyra månader) och för vårterminen 15 februari (fem månader).
Meddela om du flyttar eller byter skola
Strängnäs kommun kan återkräva felaktigt utbetalda resebidrag. Därför är det viktigt att du meddelar Strängnäs kommun om du flyttar eller byter skola.
Byter du till en skola som ligger längre bort från bostaden än den tidigare kan du ansöka om resekort eller resebidrag för resterande tid av läsåret. Byter du till en skola närmare bostaden ska detta meddelas och skolresorna avregistreras från skolkortet, eller del av resebidrag återbetalas.
Termin | Sista dag för ansökan |
---|---|
Höstterminen | 1 augusti |
Vårterminen | 15 januari |
Från och med höstterminen 2024 behöver du som ansöker om resekort eller resebidrag göra en ny ansökan inför varje läsår.
Om du flyttat, bytt skola eller av andra anledningar vill ansöka om resekort eller rese-och inackorderingsbidrag kan du ansöka under terminens gång.
För att garanteras utbetalningen den 25 september respektive 15 februari behöver du skicka in din ansökan senast den 1 augusti respektive 15 januari.
Du som redan har ett giltigt beslut behöver inte ansöka om nytt förrän den nuvarande giltighetstiden går ut.
- Ansökningar som avser höstterminen 2024 och senare har ett års giltighetstid.
- Ansökningar som gäller tidigare läsår är giltiga tills eleven byter stadium, flyttar eller byter skola.
Du som börjar på skola i Strängnäs och Eskilstuna och inte har ett resekort sedan tidigare hämtar ditt resekort på Kontaktcenter, receptionen, i kommunhuset i Strängnäs.
Öppettider för kommunhuset är måndag-torsdag klockan 8-17, fredag klockan 8-16.
Resebidrag betalas ut för höstterminen den 25 september och för vårterminen 15 februari. Betalning sker till vårdnadshavare om du inte är myndig vid utbetalningstillfället.
Strängnäs kommun betalar ut rese- och inackorderingsbidrag med Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). Det betyder att utbetalningen är kopplad till personnummer och kommer direkt till ditt personkonto om du har ditt konto eller har anmält ditt konto till Swedbank. Om du inte anmäler ditt konto till Swedbank kommer du få en avi hem.
Du kan anmäla ditt konto på Swedbanks webbplats.
Du kan få din ansökan beviljad under pågående termin. Resebidrag beviljas dock inte retroaktivt om vi får din ansökan efter avslutad termin eller läsår.
Byter du till en skola som ligger längre bort från bostaden än den tidigare kan du ansöka om resekort/resebidrag för resterande tid av läsåret. Byter du till en skola närmare bostaden ska detta meddelas och skolresorna avregistreras från skolkortet, eller del av resebidrag återbetalas.
Du köper ett nytt kort (20 kronor) på Resecentrum, på Spelpoolen på Storgatan i Strängnäs, Coop i Mariefred och Läggestakiosken.
Visar upp det nya kortet vid Kontaktcenter på kommunhuset i Strängnäs så kan vi spärra det borttappade kortet samt ladda det ny med dina resor.
Vid praktik är det skolan som bekostar resa till praktikplats.
Inackorderingsbidrag och resebidrag kan inte beviljas samtidigt, varken från Strängnäs kommun eller Centrala studiestödsnämnden (csn). Du kan exempelvis inte erhålla ett resebidrag från kommunen samtidigt som du beviljas inackorderingsbidrag från kommunen eller csn. Om du gör det kan du bli återbetalningsskyldig.
Elev som fått avslag på sin ansökan om resekort eller resebidrag, eller på något annat sätt är missnöjd med hemkommunens beslut kan överklaga beslutet. Beslutet ska överklagas skriftligt. Överklagan ska innehålla redogörelse för vilket beslut man vill ändra, anledningen till överklagan och hur man vill att beslutet ska ändras.
Överklagandet ska ställas till Förvaltningsrätten men lämnas in till kommunen. Inom tre veckor från det att man tagit del av beslutet måste vi ha din överklagan.