Måltidsservice

Skolmatsal

Måltidsservice är Strängnäs kommuns interna måltidsleverantör. I verksamheten lagas cirka 7000 portioner per dag.

Vi bedriver verksamhet i 30 kök. I 24 av dessa sker matlagning från grunden.

Måltidsservices kunder är Utbildningskontoret med förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasium samt Socialkontoret med särskilda boenden, dagcentral och matdistribution till hemmaboende.

Måltidsservice levererar även måltider till ett antal friskolor och fria förskolor.

Catering till kommunens verksamheter ingår också i uppdraget.

Vår ambition är att laga god och näringsriktig mat av rena råvaror. Vår mat ska ha tydliga smaker och representerar matkultur av hög kvalitet. För oss betyder det kalops, hemlagad majonnäs, handstekta pannkakor till våra äldsta gäster och kryddstark soppa med kokos och chili. Vi älskar riktig mat och erbjuder matkultur från såväl när som fjärran.

48 procent av all mat vi köper är ekologisk. Det betyder att vi bryr oss om hur maten vi lagar och erbjuder våra kunder, är producerad. Ekologisk mat är inte besprutad och inte gödslad med konstgödning. Många av råvarorna vi köper är dessutom KRAV-märkta. KRAV har regler för djuromsorg, hälsa, klimat och socialt ansvar.

Av allt kött vi köper, kommer över 70 procent från svenska gårdar.

Vår mat ska inte förstöra för andra, varken nu eller i framtiden. Det innebär att vi lagar mat med en mindre andel kött, att vi väljer kött som producerats med hårda djurskyddskrav, och att vi väljer råvaror efter säsong.

Vårt uppdrag är att erbjuda barn och unga en hållbar och hälsosam livsstil.  Genom att erbjuda hälsosamma och näringsriktiga måltider i skola och förskola skapar vi förutsättningar för barnens lärande och hälsa oavsett bakgrund och förutsättningar.

Måltidsservices kockar är inte bara engagerade i den dagliga matlagningen. Vi deltar också i den pedagogiska verksamheten, till exempel med utematlagning, tillverkning av äppelmos tillsammans med barnen och välkomnar även barnen in i våra kök.

Vårt uppdrag är att erbjuda köksglädje och matkärlek till våra äldsta matgäster. Det betyder att vi handsteker pannkakorna och att vi gör våra färsbiffar från grunden vid stekborden. Vi kokar fond på ben och skrov till soppa och sås. Vi kokar kräm på riktiga bär och erbjuder flera rätter att välja på.

Vi uppmärksammar högtider och årstidernas växlingar i våra matsedlar. Fettisdagen, Midsommar, Mårten Gås och Nobeldagen bland många andra dagar, förgyller tillvaron hos våra matgäster.

Måltidsservice är en intäktsfinansierad del av Strängnäs kommun och Teknik- och servicekontoret. Ledningen består av måltidschef, fyra enhetschefer och en kvalitetssamordnare.

Våra kök är organiserade i fyra områden. I våra större kök har vi en köksansvarig kock, med ansvar för daglig drift och arbetsledning.

Våra cirka 80 köksmedarbetare är kockar och ekonomibiträden.

Anpassad kost

Anpassad kost av medicinska skäl

Medicinska skäl kan vara allergi, överkänslighet eller neuropsykiatriskt funktionshinder. Om barnet är i behov av anpassad kost i skola eller förskola av medicinska skäl, är det viktigt att vårdnadshavare ansöker om detta. Ansökan gäller för ett läsår och ska förnyas inför varje läsårsstart.

Ta gärna del av våra rutiner för individanpassade måltider , 304 kB. innan du gör ansökan.

Anpassad kost av andra skäl

Vid behov av anpassad kost av andra skäl, till exempel religiösa eller etiska, ska vårdnadshavaren kontakta skolans eller förskolans kök direkt.

Så arbetar vi

Vi vill gärna berätta om vårt dagliga arbete med offentliga måltider i Strängnäs. På vår facebook-sida gör vi inlägg med aktuella händelser och bilder från våra olika kök och restauranger.

Flera av våra kök har egna facebook-sidor. På kommunens webbplats finns en samlingssida med länkar till alla kommunens facebook-sidor.

Kontakt

 • Måltidsservice

  E-postadress:

  maltid@strangnas.se

 • Karin Lundell

  Måltidschef

  Telefon:

  0152-293 90

  E-postadress:

  karin.lundell@strangnas.se

 • Peter Hudatzky

  Enhetschef område Eldsund

  Telefon:

  0152-294 92

  E-postadress:

  Peter.hudatzky@strangnas.se

  Ansvarig för Isabellagårdens kök och

  Eldsunds centralkök.

  Under perioden mars-augusti 2021 även ansvarig för Mariefredsskolans kök och Vasaskolans kök.

 • Helena Rydgren

  Enhetschef område förskolor

  Telefon:

  0152-293 87

  E-postadress:

  Helena.rydgren@strangnas.se

  Ansvarig för förskoleköken på: Grävlingen, Siklöjan, Solgläntan, Trollskogen, Skogsbacken, Trädgårdsmästaren, Nattugglan, Sundby Park och Stallarholmen. Under perioden mars-augusti 2021 även ansvarig för Stallarholmsskolans kök och Finningeskolans kök.

 • Per-Ola Lech

  Enhetschef område skolor

  Telefon:

  0152-292 03

  E-postadress:

  Per-ola.lech@strangnas.se

  Ansvarar för köken på Vasaskolan, Finningeskolan, Karinslundsskolan, Stallarholmsskolan, Mariefredsskolan, Åkersskolan. Under perioden mars till augusti 2021 är P-O projektledare och ansvarar för köksplanering och flytt under renoveringstiden för Eldsundsköket. Övriga enhetschefer är då ansvariga för skolköken.

 • Fredrik Andréasson

  Enhetschef område förskolor

  Telefon:

  0152-29219

  E-postadress:

  fredrik.andreasson@strangnas.se

  Ansvarar för förskoleköken på: Trevnaden, Täppan, Tosterö, Äppellunden, Länna, Kanonen, Skämby, Tallbacken, Marielund, Ängen, Nyponet, Björnmossan.

  Under perioden mars-augusti 2021 även ansvarig för Karinslundsskolans kök och Åkersskolans kök.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 november 2020