Översiktsplan
En översiktsplan berättar om hur kommunens bebyggelse och mark- och vattenanvändning kan utvecklas på lång sikt. Alla kommuner är skyldiga att ha en översiktsplan för hela kommunens yta.
Vad används en översiktsplan till?
Den svenska plan- och bygglagen (PBL) anger att alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen och som visar inriktningen för den långsiktiga mark- och vattenanvändningen. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men den ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas samt för hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Översiktsplan 2040
Kommunfullmäktige beslutade 17 juni 2024 om att anta den nya översiktsplanen, Översiktsplan 2040. Den 10 juli fick beslutet laga kraft.
Anledningen till att uppdatera översiktsplanen har varit flera. I den tidigare översiktsplanen (Översiktsplan 2014) hade en tydlig utvecklingsstrategi tagits fram, som tillsammans med dess fokusområden, fem huvudteman och framtidsscenario beskrev hur utvecklingen i Strängnäs förväntas se ut fram till 2040.
Tack vare Strängnäs starka tillväxt, och förändringar i omvärlden behöver kommunens översiktsplan därför uppdateras för att alla intresseområden som kräver hänsyn lyfts upp i översiktsplanen och finns med framöver i tidiga planeringsskeden.
Struktur och upplägg
Översiktsplanens struktur och upplägg har justerats för att lättare kunna bedriva en mer aktiv översiktsplanering som uppdateras oftare framöver (även kallat rullande översiktsplanering av Boverket), såväl som att anpassa handlingen för ett framtida sammanhållet digitalt format som kan vidareutvecklas med flera handlingar på ett och samma ställe.
Som grund till den översiktliga planeringen finns sju fokusområden som pekar ut vad som ska beaktas inom all utveckling:
- Skapa förutsättningar för hållbar samhällsbyggnation, med minskad miljöbelastning och förbättrad hantering av klimatförändringar
- Attraktivt och hållbart växande Strängnäs med vidareutvecklande av kommunens identitet som Mälarkommun
- Hållbart vardagsresande där fler väljer att gå, cykla och åka kollektivt
- Bidra till en bättre folkhälsa genom samhällsplaneringen
- Främja ett mångsidigt näringsliv
- Forma variationsrika livsmiljöer där möten främjas
- Skydda landskapsbilden på lång sikt
De sju fokusområdena leder till en utvecklingsstrategi för hur vi ska nå målet om en långsiktigt hållbar kommun. Översiktsplanen ska leda till en fortsatt positiv utveckling av tätorterna och en livskraftig landsbygd, utan att jord- och skogsbrukslandskapets höga natur- och kulturvärden förbrukas.
Utvecklingsstrategin omfattas av fem huvudteman som beskriver hur kommunen kan växa från dagens drygt 38–39 000 invånare till cirka 50000 invånare år 2040. Strategin för utvecklingen av den fysiska miljön utgår ifrån kommunens flerkärniga struktur, där 50 % av tillväxten planeras ske i Strängnäs stad, 30 % i Läggesta-Mariefred-Åkers styckebruk, 10 % i Stallarholmen samt 10 % på övriga landsbygden. Den bärande tanken i denna strategi är att tillväxten ska koncentreras inom 5 km från kommunens två tågstationer.
Utvecklingsstrategins fem huvudteman sätter ord på utvecklingsstrategin mer i detalj.
De fem temaområdena är:
- Fortsätt att stärka utvecklingen runt kommunens järnvägsstationer i Strängnäs stad och Läggesta med Mariefred och Åkers Styckebruk
- Främja ett levande och tryggt stadsliv i kommunens centralort
- Skapa förutsättningar för Stallarholmen att utvecklas
- Koppla samman kommunens delar/samhällen
- Främja levande landsbygder
Digitala kartor
I Strängnäskartan kan du ta del av de olika kartorna som finns i översiktsplanen.
Du kan navigera dig i de olika kartlagrena via menyn till höger. Kartorna är uppdelade utifrån kapitlen i översiktsplanen.
Illustration: Kartan med meny till höger.
Översiktsplanen ska beskriva den långsiktiga utvecklingen för den fysiska planeringen för Strängnäs kommun. Eftersom det är så många olika delar som ingår i fysisk planering (bostadsbyggande, infrastruktur, kultur, näringsliv, riksintressen, ekologi med mera) behövs många sidor för att beskriva detta.
I översiktsplanen ingår också många kartor och illustrationer som visar olika delar av vår kommun.
Översiktsplanen är inte främst utformad för att läsas från pärm till pärm, utan är tänkt att fungera som ett uppslagsverk med tydliga avsnitt så att man lätt kan hitta det man söker.