Gör din jul hållbar

En hållbar jul. Här har vi samlat några tips på hur din jul kan vara snäll mot planeten, plånboken och de du tycker om.
Under julen får vi tid att vara med nära och kära och njuta av ledighet. Men julen kan också vara en tid då oro för ekonomin, miljön och ensamhet blir stark för många. Det kan bero på de extra utgifterna som julklappar och mat innebär, den påverkan som vår konsumtion har på planeten eller att man inte har någon att fira julen med.
Julklappen
Ge något personligt
Ge en personlig och unik julklapp av något du har pysslat själv. Det kan till exempel vara stearinkottar att tända brasan med, julgodis eller hemkokt marmelad.
Gör något tillsammans
Ge en termos i kombination med en friluftsdag eller ett brädspel och spelkväll.
Skänk till välgörenhet
Skänk pengar till välgörenhet i någons namn. Vissa organisationer säljer presentkort och gåvobevis, ett fint sätt att visa omtanke om den som ska få julklappen och samtidigt bidra till en bättre värld.
Ge bort en upplevelse eller tjänst
De flesta har redan alla saker de behöver, passa på att ge bort en present som ger tid tillsammans eller ett minne för livet. Det kan till exempel vara en konsertbiljett, en massagebehandling, en städning av garaget eller hjälp att laga något trasigt.
Ge bort känslor, inspiration och reflektioner
En bok är mycket mer än bara en bok. När du ger bort en bok ger du bort en läsupplevelse, känslor, inspiration och reflektioner. Leta på second hand, låt en bok älskas på nytt.
En smart present
Smarta produkter kanske inte låter så kul. Men, förutom charmen att kunna styra sitt hem i telefonen så sparar smarta pluggar och lampor energi. Så din present fortsätter ge varje månad när elräkningen kommer.
Köp något redan använt
Köp en sak som redan är tillverkad och använd, men ny för den som ska få den. Det finns flera second hand-butiker i kommunen.
Handla lokalproducerat
Handla lokalproducerad mat och hantverk. På de lokala julmarknaderna i kommunen hittar du mycket som inte finns i butik.
Slå in julklappar med tyg
Använd gärna inslagsmaterial som kan återanvändas nästa år. Du kan till exempel slå in julklappen i en tygbit, sy en påse av en gammal julduk eller pyssla en fin ask som kan användas igen.
Julresan

Det mest hållbara sättet att resa är att ta tåg, buss eller elbil framför att flyga eller åka fossildriven bil. Om du tar egen bil så försök att samåka med andra.
Julmaten

Planera i förväg
Fråga hur många som faktiskt gillar rödbetssallad eller revbensspjäll innan ni handlar så är det lättare att anpassa mängden.
Vegetariska alternativ
Prova något nytt till julbordet. Byt ut köttprodukter till växtbaserade produkter t ex köttbullarna eller testa några helt vegetariska eller veganska alternativ.
Spara inköpslistan
Spara inköpslistan till nästa år för att göra julhandlingen lättare. Skriv gärna hur många ni var som åt och vad ni fick mycket över av eller vad som inte räckte.
Frys in det som blir över
Julmaten känns kanske inte så lockande i mellandagarna när den har ätits flera dagar i sträck men att t ex frysa in julskinkan för att kunna plocka fram den i februari ökar chanserna att den blir uppäten.
Gör nya rätter av julmaten
Julskinkan kan till exempel ingå i en pyttipanna, laxen i en krämig pasta och grönkålen i en paj.
Duka smått
Använd mindre uppläggningsfat och tallrikar. Genom att fylla på vid behov håller sig maten bättre i kylskåp. Folk slänger dessutom generellt mindre mat om de tar mindre portioner flera gånger.
Stöka el-smart i köket
- Undvik ugnen när det går. Kan du använda spis eller mikro istället använder du cirka 70 procent mindre energi.
- När du använder ugnen, värm upp den så få gånger som möjligt. Planera din bakning och tillagning så att du gör flera saker i följd. Du kan också göra flera saker samtidigt.
- Utnyttja ugnsvärmen maximalt. Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn och ofta kan du faktiskt stänga av ugnen innan maten är helt färdig.
- Koka med locket på så får du full effekt av energin du använder. Ganska självklart men värt att påminna om.
- Tina upp fryst mat i kylen istället för i mikron så spar du energi.
- Stäng av köksfläkten när den inte behövs. En effektiv fläkt drar inte bara ut matoset utan även din varma inomhusluft.
Julsoporna

Ha tålamod
Under julen produceras enorma mängder med återvinning och det blir därför snabbt fullt på återvinningsstationerna. Om du har möjlighet kan det hjälpa att spara kartonger och lådor i garaget någon vecka eller två för att få plats i containern. Tänk på att det som ställts utanför containern lätt blåser iväg och skräpar ner i naturen.
Så sorterar du rätt
Spana i SEVAB:s sorteringsguide för att se till så att allt sorteras rätt.
Julgranen
Efter jul kommer kommunen samla in julgranar. Dessa kommer placeras ut i vattnet där de ska sjunka till botten och bilda lek- och livsmiljö för abborre och gös. Mer info om detta kommer på kommunens facebook efter nyår.
En fridfull jul för alla

Julen är en högtid för gemenskap och glädje men också för ensamhet och sorg. Vi vet att många självmord begås runt jul och nyår. En kontakt eller fråga kan göra stor skillnad för någon i din närhet.
Julens viktigaste telefonnummer
Viktiga telefonnummer om du eller någon i din närhet behöver hjälp och stöd:
Vid akuta situationer: 112
Självmordslinjen: 90 101
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
BRIS: 116 111
Hjälplinjen: 90390
Information och tjänster inom hälsa och vård: 1177