Hållbara semestertips

Visst går det att ha semester och samtidigt ta hänsyn till klimatet. Här finns tips och inspiration till dig som vill semestra klimatsmart eller hemestra på hemmaplan.

Flicka ligger på marken och tittar på blommor som växer där.

Snart är det vår och för dig som vill uppleva naturen finns massor att göra i vår kommun.

Semester med hemmet som utgångspunkt

Det finns många lokala besöksmål och turistattraktioner att upptäcka under en hemester i Strängnäs kommun. Här har vi samlat ett urval på vad man kan hitta på i vårt närområde:

  • På sidan Uppleva och göra hittar du samlad information om allting som har med upplevelser i Strängnäs kommun att göra. Där hittar du även vår turismwebb med många tips för på utflykter och annat sevärt.
  • För dig som vill uppleva naturen i närområdet genom att vandra, cykla eller tälta finns många tips på sidan Natur och friluftsliv. Cykelkartor och mer information hittar du på sidan Hitta cykelvägar i Strängnäs kommun.
  • Tips på affärer, antik- och second hand-butiker och gårdsbutiker att besöka under hemestern i våra kommundelar finns på sidan Shopping.
  • I Evenemangsguiden hittar du bland annat musikspelningar, utställningar på konstgallerier eller sportevenemang.
  • Om du söker svalka på sommaren, eller vill uppräcka en ny badplats, hittar du information på sidan Badplatser.

Jämför klimatpåverkan och koldioxidutsläpp

För den som vill få inspiration på hur man kan semestra klimatsmart, samt jämföra klimatpåverkan från olika semestrar, transportsätt och boenden, finns den digitala plattformen Klimatsmart semester. Där finns klimatberäknade semestertips, bland annat dessa:

Läs mer och klimatberäkna din egen semesterresa på sidan Klimatsmart semester.

Mer information om Klimatsmart semester

Initiativet Klimatsmart semester startade 2018 av nätverket Klimatsmarta semestrar som består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige med syfte att gemensamt adressera turismens bidrag till klimatförändringarna. Nätverket är kopplat till Centrum för turism vid Göteborgs Universitet och till Chalmers. Läs mer om Klimatsmart semester.

Lär dig mer om hållbar semester

Semestra mer hållbart | Konsumentverket (hallakonsument.se)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 mars 2024