Bygg en hygelbädd

.

Hygelbädd, hügelbädd, täckodling. Det kan kallas många saker, den här lasagnen till odlingshög som gör att du får mer plats att odla på och slipper vattna. Hösten är perfekt tid att bygga på.

Om du börjar bygga din bädd på hösten så hinner den samla vatten under vintern. Då behöver du sedan bara vattna vid sådd och plantering. Om det inte blir extremt varmt och torrt förstås för då kan du behöva fylla på med vatten någon gång under sommaren.

Få inspiration

Vid Nabbviken i Strängnäs finns kommunensegna hügelbädd. Den kom till genom Strängnäs kommuns medarbetares egna trädgårdsintresse. Med hügelbädden ville arbetskamraterna på enheten gata och park inspirera fler att prova nya sätt att odla. Platsen i Nabbviken valdes för att det är många människor som rör sig där och det är en solig och fin plats. Skulle de någon gång behöva vattna bädden är det också nära till Mälaren.

På hösten är den som vackrast. Då växer allt från pumpa, kål och mangold, till mängder med sommarblommor, och örter så som timjan, oregano och citronmeliss och pumpa. Då väller grönskan ut över alla kanter.

gröna växter och blommor i olika färger.

Foto: Marianne Renfors

Så bygger du din bädd

Det går alldeles utmärkt att göra en hügelbädd hemma i trädgården.
Metoden kan även användas för pallkragar.
1. Lägg stora stockar i botten.
2. Fyll på med pinnar, ris och löv som du varvar likt en lasagne.
3. Täck med jord.
4. Så och plantera.
5. Fyll på med gräsklipp, så slipper du rensa ogräs så ofta.

Fyra fördelar med en odlingslasagne

1. Du behöver oftast inte vattna.
2. Bädden alstrar värme som ger ett bra odlingsklimat.
3. Du får mer plats att odla på eftersom du odlar på höjden.
4. Du behöver inte gräva.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 november 2023