Språkvän

Språkvän

Genom att bli språkvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland. Samtidigt lär du känna en ny kultur.

Att vara språkvän

Att få en språkvän möjliggör kontakten med svenskar och svenska samhället. Det ökar även kunskapen om svenska traditioner, den svenska kulturen och det svenska språket. Din insats hjälper personer att snabbare komma in i samhället.

Vad kan en språkvän göra?

  • Erbjuda nyanlända att lära känna Sverige och träna det svenska språket.
  • Underlätta personliga kontakter som går bortom etniska gränser, för ömsesidigt utbyte.
  • Motverka okunskap, fördomar och segregation.

Vi riktar oss till

  • Dig som på frivillig basis vill engagera dig och vill lära känna ny kultur.
  • Dig som är ny i Sverige och som vill lära dig mer om Sverige och svenska språket.

Nu söker vi digitala språkvänner

Du som är intresserad av att bli språkvän, men har svårt att träffas fysiskt kan vara digital språkvän! Kontakta oss om du vill veta mer!

Så här går det till

  1. Du anmäler att du antingen vill ha en språkvän eller att du vill vara någons språkvän. För att kunna anmäla dig måste du vara minst 18 år. Att vara språkvän är ideellt.
  2. Vi matchar en språkvän eller en familj med en sökande. Vi träffas gemensamt för att samtala och presentera oss för varandra. Detta bygger på sökandenas angivna intressen, ålder, familj och egna önskemål.
  3. Ni får varandras uppgifter och sköter på egen hand kontakten med varandra. Man kan alltid kontakta samordnaren om frågor skulle uppstå. Samordnaren ansvarar för att eventuella frågor och problem hanteras korrekt.

Vad gör vi när vi träffas som språkvänner?

Syftet är att ni i första hand bara ska umgås, ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Ni kan exempelvis gå på promenad, ta en fika, gå på studiecirkel eller något annat intresse som ni delar. Det är ni som träffas som bestämmer vad ni vill göra tillsammans.

Varför gör vi det här?

Vägen till integration i Strängnäs går genom de som bor här och genom personliga möten. Därför erbjuder vi nyanlända, flyktingar och etablerade i Strängnäs kontakt med en språkvän. Det är ett sätt att umgås över gränserna och bygga broar mellan människor.

Anmäl ditt intresse att bli eller få språkvän 

Vill du veta mer om Språkvän i Strängnäs, evenemang och aktiviteter.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 februari 2024