Ekokafé med socialt engagemang
Hornudden bedriver kravmärkta odlingar, ekokafé, har ett eget reningsverk till sina toaletter och nu ett vägledningsprogram för att fler ungdomar ska fortsätta studera eller komma ut i arbetslivet. Därför är de nominerade till hållbarhetspriset.
Hornudden har inte bara ekologiska odlingar, kafé och ett eget reningsverk till sina toaletter, de har också projektet Klara färdiga gå. Projektet ska bidra till att fler ungdomar kommer ut i arbetslivet eller fortsätter att studera. Målet med projektet är att skapa ett praktik- och vägledningsprogram som kan bli en del av Hornuddens ordinarie verksamhet. Juryns uppfattning är att Hornudden uppfyller alla kriterier för Hållbarhetspriset och därför är de nominerade till priset 2021.
Hornuddens trädgård är nominerade till kommunens hållbarhetspris 2021, bland annat för sitt sociala arbete Klara, Färdiga, Gå, som ska hjälpa ungdomar att komma närmare studier och jobb. Så här låter det när Karin Sjöstedt och Michaela Paul ska beskriva vad det handlar om:
– Vi vill vara ett extra stöd för de ungdomar som behöver, säger Michaela.
– Ge dem möjlighet att få må bra och känna framtidstro, säger Karin.
– Det kan handla om att bryta en isolering och hitta nya valmöjligheter, säger Michaela.
Projektet har pågått på Hornuddens trädgård, som ligger i en mälarvik cirka en och en halv mil utanför Strängnäs, sedan våren 2019. Nu ska vägledningsprogrammet permanentas och bli en del av Hornuddens ordinarie verksamhet.
– Under projekttiden har vi arbetat fram en ram för arbetet, inom den anpassar vi alltid metoder efter individerna, säger Michaela Paul som tillsammans med Karin Sjöstedt delar på projektledarskapet för Klara, färdiga, gå.
Med i projektet är också Mats Sjöstedt, som driver Hornudden tillsammans med Karin Sjöstedt och Oskar Nyström som är köksansvarig på Hornudden och vägledare i projektet.
”En bra plats att läka på”
– Hornudden är vårt paradis, säger Karin och berättar att hon och maken Mats, som är femte generationen på släktgården.
De bestämde sig för att låta andra ta del av platsen och 2009 serverade de den första koppen kaffe i sitt ekologiska kafé. Sedan dess har verksamheten förändras och den utvecklas hela tiden.
– Vi hoppas hålla oss friska och jobba på, säger Karin Sjöstedt.
Michaela Paul kom själv till Hornudden 2016, för att arbetsträna och rehabilitera sig efter en svår utmattning. Här fick hon tid att återhämta sig och komma tillbaka till arbetslivet.
– Hornudden är en bra plats att läka på. Det är i och för sig en stressig miljö men här finns också stora ytor och stämningen är familjär, säger Michaela och fortsätter:
– Du kan få en uppgift och jobba enskilt men du är aldrig ensam. Vi fikar alltid och äter lunch tillsammans. Om man vill, lägger hon till och förklarar att anpassningen är viktig för rehabiliteringen och möjligheten för personen att komma vidare.
– Vi har fokus på vägledning och inte på prestation, säger Karin.
Det betyder dock inte att man får göra som man vill. När någon inte dyker upp kontaktar de alltid personen.
– Det räcker inte med att säga att ”Jag kommer inte i dag”. Då hör vi av oss och frågar varför, hur de mår och vad vi kan hjälpa till med, säger Karin Sjöstedt och fortsätter:
– Det är viktigt att ungdomarna känner sig efterfrågade och vet att vi vill att de ska vara här.
Praktiskt lärande ger social utveckling
Ungdomarna som kommer till Hornudden kan till exempel ha svårt att klara skolan eller har hoppat av skolan. Många har sociala svårigheter av olika anledningar. På Hornudden kan de förbereda sig för nästa steg i sina liv, vad det än är.
– Vi är steget före en vanlig praktikplats. Tid och trygghet är viktigt, säger Michaela Paul och förklarar:
– Förändring behöver få ta tid och det har vi möjlighet att ge här. Vi är en pusselbit och samverkar med till exempel skola och föräldrar, det är jätteviktigt.
– Det är också viktigt att arbetet är meningsfullt. Vi är en riktig arbetsplats och ungdomarna får insyn i arbetet hos en småföretagare. Deltagarna får ta del av det praktiska arbetet med arbetsuppgifter som är anpassade efter deras behov, säger Karin Sjöstedt.
– För vissa kan startsträckan vara lång och då är det första målet för dem att bara ta sig hit. För de som vill och har tagit del av vägledningsprogrammet erbjuder vi sommarjobb, fyller Michaela Paul i.
Genom det praktiska lärandet utvecklar också ungdomarna sina sociala färdigheter. Sedan starten har ett 20-tal ungdomar mellan 15 och 27 år ingått i projektet.
– Vi är tacksamma för de ungdomar som deltagit i Klara Färdiga Gå och bidragit till hur vägledningsprogrammet ser ut idag. Vi utvecklas tillsammans.
Frågor som tar personen framåt
Målet med programmet Klara, färdiga, gå är att hitta en plan framåt för varje person genom att jobba med frågorna:
- Vad vill du?
- Vad kan du?
- Vad behöver du göra för att nå dit?
Läs mer om Hornudden på Hornuddens webbplats