Hållbarhet är ingen grej för det moderna elbolaget

Ida Norström driver elfirma i Åkers Styckebruk sedan fyra år. Så ska hennes Energy Effective Solutions, vinnare av kommunens klimatpris 2022, vara med och ta elbranschen in i framtiden.

Energy Effective Solutions har dubblat antalet anställda sedan förra året och prognosen visar att även omsättningen kommer öka kraftigt i år. Svaret på framgången stavas hållbarhet, enligt Ida Norström, vd.

– Startar du ett företag 2019 är det inget val utan ett måste. Att vi fokuserar på hållbarhet gör att vi tjänar mer pengar, så varför skulle vi inte göra det, det är ingen grej, säger Ida Norström.

Hennes tips till andra som vill starta företag eller ställa om:

– Kolla på vilka material ni använder eller era transporter. Gör en enkel kalkyl. Om ni ska göra det mer miljövänligt, till exempel byta ut en dieselbil mot elbil, hur mycket kan du spara? När går du ”break even”?

En annan sak är att inte förutsätta att kunden inte är beredd att betala för ett bättre och mer miljövänligt material.

Ida Norström, vd

Energy Effective Solutions gör medvetna och hållbara val

De är elektriker som fokuserar på ny teknik och grön energi. Bland annat installerar de solceller, laddboxar och smarta-hem-lösningar som effektiviserar hushållens energianvändning. De utför också traditionella elarbeten och även där finns hållbarhetsfokuset.

– Vi är noga i valet av märken och leverantörer som vi jobbar med. Vi jobbar med hållbara installationer, vilket betyder att vi inte gör onödiga resor, beställer bara material som går åt och ser till att vi har en effektiv organisation, berättar Ida Norström.

– Elektriker använder mycket plast och nu har det till exempel kommit eldosor som är gjorda av återvunnen plast från haven. Det vill vi gärna vara med och promota och använda oss av, säger hon.

Allt material är inte miljövänligt i dag. Men de vill även hjälpa kunderna att göra mer medvetna val.

Ibland är dyrare med de mer miljövänliga produkterna men Ida Norströms uppfattning att många väljer det ändå.

– Idag finns det bra och dåliga val. I framtiden kommer det bara finnas bra val. Vi på Energy Effective Solutions är ett medel för att vi ska komma dit, säger Ida Norström.

Hon vill vara med och ta elbranschen framåt

Hon är en föregångare och förebild för framtidens företagare. Nyligen var hon inbjuden att prata på Sveriges elgrossisters årliga chefsmöte.

– Vi är deras kunder och vad vi tycker är viktigt för dem. Det är roligt att de är intresserade, säger Ida Norström och fortsätter:

– Jag vill vara en av dem som tar branschen framåt och göra det jag kan, säger hon.

Framtiden är ljus för elbranschen

Allt ska ställas om till att bli elektrifierat: våra industrier och vår bilflotta, Vi ska ha mer grön energi och vi kommer knappast använda mindre el framöver.

I framtiden kommer det öppnas upp fler nischer för elektrikeryrket. Ida Norström nämner bland annat att nätbolag har behov av elektriker som kan dra nya stamledningar. Det är ibland en förutsättning för nya företagsetableringar.

– Fler elektriker och elföretag behöver jobba med detta, säger Ida Norström som är spänd på framtiden.

– Det kommer finnas mycket för oss elektriker att göra, konstaterar hon.

Motivering till vinnaren av klimatpriset 2022

Med fokus på energieffektivitet och smarta hem hjälper de privatpersoner och företag att kunna skaffa elbil, spara energi i sitt hus och installera solceller. Ägaren och vd:n är en föregångare och förebild för en ny sorts företag och företagare som bygger sin affärsidé utifrån hållbarhetsaspekter. Energy Effective Solutions får kommunens hållbarhetspris 2022 för att de bidrar till att vi kan ändra hur vi producerar och konsumerar energi så att vi kan säkerställa tillgång till el och energitjänster utan att vi skadar vår planet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2022