SMS-utskick gav fler fossilfria elavtal

Boende i Strängnäs kommun fick under hösten 2022 sms-utskick med länk till en plattform med smarta tips, information om byte till fossilfritt elavtal och fakta om förnybar energi. Här är resultatet.

Ett antal sms-utskick gjordes under hösten 2022. Mottagaren fick en länk till en informationsplattform som innehöll smarta tips om minskad energianvändning, information om byte till fossilfritt elavtal och fakta om förnybar energi. På plattformen fanns även utmaningnar och uppmuntran för att motivera att testa nya och hållbara beteenden.

Totalt nåddes 9454 personer av Strängnäs kommuns sms-utskick och 44 procent (4190 personer) klickade på länken som ledde till informationsplattformen. Av dem så återkom 46 procent.

En uppföljande enkätundersökning till sms-mottagarna besvarades av 1944 personer. Av dem angav 444 personer att de sett informationen och därmed kunnat besvara frågor om vad innehållet på plattformen bidragit till. Av svaren framgår att kampanjen fått:

  • 12 procent att byta till fossilfritt elavtal eller planera att göra det
  • 10 procent att byta eller planera att byta till timprisavtal
  • 56 procent att göra eller planera att göra någon åtgärd eller ändra sitt beteende för att spara energi.

Sammanlagt uppger 40 procent att kampanjen fått dem att göra en eller flera åtgärder och ytterligare 27 procent att de planerar att göra det.

Plattformen levererades av företaget Nudgd.

Här kan du läsa mer om hur du kan bli en smartare elanvändare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2023